Huisstofmijtallergie


Mensen die last hebben van huisstofmijtallergie hebben een immuunsysteem dat onterecht agressief reageert op de uitwerpselen van huismijten. Het is ook mogelijk dat het immuunsysteem reageert op uitwerpselen van andere insecten, maar dit komt niet veel voor. Het huismijt allergeen bestaat als kleine stofdeeltjes die door de lucht zweven. Huisstofmijten komen in vrijwel ieder huis en gebouw voor in bijna ieder klimaat. Ze nestelen zich met name in matrassen, dekbedden, slaapzakken en kussens, maar ook in vloerbedekking en meubels. Doordat huisstofmijten niet afhankelijk zijn van seizoenen is de allergie gedurende het gehele jaar aanwezig. Huisstofmijten leven van huidschilfers van mensen en huisdieren (bijvoorbeeld katten). Huisstofmijten blijven 20 tot 70 dagen in leven, waarin ze tot 2000 stofdeeltjes uitscheiden.

huisstofmijtallergie

Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie en hoe ontstaan ze?

Zodra het allergeen wordt geïnhaleerd door een persoon met huisstofmijtallergie, reageert het lichaam door histamine vrij te laten komen. Dit veroorzaakt verschillende klachten, waaronder ook astmatische symptomen en symptomen vergelijkbaar met die van hooikoorts. Vaak voorkomende klachten zijn jeuk, niezen, eczeem, tranende ogen, een lopende of vastzittende neus, benauwdheid en kortademigheid. De symptomen ontstaan vaak direct nadat de gevoelige persoon in contact is gekomen met het allergeen. Doordat huismijten voornamelijk in beddengoed leven, zijn de symptomen ’s ochtends vaak het sterkst aanwezig.

 

Bij wie komt huisstofmijtallergie voor?

Zoals bij de meeste allergieën wordt huisstofmijtallergie langzaam opgebouwd. Dit betekent dat jonge kinderen er over het algemeen niet gelijk last van hebben. Wel zal een eventuele allergie zich in de 1e 30 levensjaren uiten. Naar mate u ouder wordt neemt de allergie weer af. Er zijn verschillende testen die kunnen uitwijzen of er sprake is van een huisstofmijtallergie of een andere soort allergie. Hiervoor dient u uw huisarts te benaderen, die dan een bloed analyse of huidtest kan (laten) uitvoeren.

 

Huisstofmijt tips & oplossingen voor huisstofmijtallergie

Hoewel het vrijwel onmogelijk is om de huisstofmijt volledig te verwijderen uit uw omgeving, zijn er een hoop dingen die u kunt doen om de aanwezige huisstofmijtpopulatie te verminderen. Om te beginnen is het een goed idee om wasbaar, katoenen beddengoed aan te schaffen. Dit dient dan op 60 graden te worden gewassen: Over het algemeen kunnen huisstofmijten een temperatuur van 60 graden voor een uur of langer niet overleven. Ook zijn er speciale allergievrije hoezen en kussens te kopen om over het matras te doen of om te gebruiken als dekbedovertrek of kussensloop. Deze zorgen voor een sterke vermindering van aanwezige huisstofmijten in het beddengoed en verminderen zo de allergische reactie. Het gebruik van een synthetisch matras, kussen en dekbed in plaats van een donzen dekbed kan de hoeveelheid huisstofmijten nog verder verlagen. Verder is het aan te raden het beddengoed iedere dag een uur buiten te hangen en het huis dagelijks te luchten. Door het huis regelmatig te luchten blijft de luchtvochtigheid laag. Ten slotte is het van groot belang dat het huis minimaal 2x in de week wordt schoongemaakt, bij voorkeur met een vochtige doek en met een stofzuiger met HEPA filter.

Om de klachten verder te bestrijden zijn er ook enkele soorten medicijnen verkrijgbaar. Voor klachten zoals die van hooikoorts (irritatie van ogen en neus) kan er gebruik gemaakt worden van antihistamine en corticosteroïden. Deze helpen de aanmaak van histamine en het ontstaan van ontstekingen af te remmen. Deze medicijnen zijn in verschillende vormen te verkrijgen: In de vorm van tabletten, neussprays, en oogdruppels. De laatste twee zijn vooral bedoeld voor situaties waarin klachten zich beperken tot één gebied. Indien er ook astmatische klachten gepaard gaan bij de allergische reactie, kan er (tevens) gebruik gemaakt worden van een ander medicijn. Tijdens een allergische reactie kan er gebruik gemaakt worden van een medicijn dat de spieren rond de luchtwegen ontspant, wat de benauwdheid en kortademigheid wegneemt. Als preventieve maatregel kunnen er nog medicijnen gebruikt worden om de irritatie van de luchtwegen te doen afnemen. Deze zorgen ervoor dat er niet of minder heftig gereageerd wordt zodra de luchtwegen in contact komen met het allergeen.