Kruisovergevoeligheid / kruisallergie

Overgevoeligheid die een andere overgevoeligheid opbouwt, naarmate men vaker met het allergeen in aanraking is gekomen. Kruisovergevoeligheid komt voor bij meerdere soorten vruchten en groenten uit dezelfde of een nauw verwante plantkundige familie, maar ook bij bv. vis-, melk- en graansoorten. Sommige voedselallergenen kruisreageren met inhalatie-allergenen, bv berkenpollen en appel.

VoedselVoorkomende kruisovergevoeligheid
appel:aardappel, wortel, berkenpollen
wortel:selderij, anijs, appel, aardappel, rogge, tarwe, berkenpollen, avocado, ananas
granen:tarwe, rogge, gerst, haver, maïs, rijst, de bijbehorende pollen, graspollen
kabeljauw:paling, makreel, zalm, forel, tonijn, baars, zeetong, schelvis
koemelk:paardenmelk, geitenmelk, dieetpreparaten op basis van koemelk
ei:eierdooier, eiwit, lysozym, ovalbumine, ovomucoïd, geïnhaleerde vogelallergenen
knoflook:ui, asperge
honing:verontreiniging door pollen
erwt:sojaboon, witte boon, pinda, linzen, venkel, guargom, johannesbroodboon, tragacanth, kikkererwt, drop
perzik:abrikoos, pruim, guave, banaan
pecannoot:walnoot
rijst:tarwe, rogge, gerst, haver, maïs, roggepollen
garnaal:krab, kreeft, inktvis, rivierkreeft, huisstofmijt

(bron: Voedselovergevoeligheid van N. Eshuis, zie de Boekentafel). Ook het boek 'Smikkelen en Smullen' heeft een uitgebreide beschrijving van families, of kijk op www.kindereczeem.nl, bij kruisreacties.