Hooikoortsseizoen extra zwaar voor astmapatiënten

Het hooikoortsseizoen zorgt bij veel Nederlanders ieder jaar weer voor vervelende klachten zoals niezen, loopneus en jeukende ogen.

Astmapatiënten ondervinden extra veel overlast van de hooikoorts. Niet alleen krijgen astmapatiënten last van de klachten van hooikoorts: De klachten van de astma zelf worden ook flink verergerd. Een recent onderzoek van TNS NIPO heeft uitgewezen dat 75% van de astmapatiënten vaker een astma aanval ervaren op momenten dat zij last hebben van hooikoorts.

Astmapatiënten ondervinden de meeste overlast in de lente. Een derde van de astmapatiënten gaf aan drie of meer aanvallen per maand te krijgen en 15% meer dan zes. Van alle 1.6 miljoen astmapatiënten in Nederland heeft 80% last van een andere allergie zoals hooikoorts.

Prof. P.N.R. Dekhuijzen, longarts in Nijmegen wijst erop dat astma en hooikoorts dicht bij elkaar staan: “De neus en de longen vormen samen onze luchtwegen. Als onze bovenste luchtwegen geïrriteerd raken door pollen, dan kan dat als gevolg hebben dat de longen ook gaan meedoen en de astmaklachten verergeren. De combinatie van astma met allergie wordt vaak onvoldoende behandeld. Terwijl met een éénmaaldaagse pil veel leed kan worden bespaard. Van de beschikbare astmamiddelen is montelukast het enige dat de ontsteking in zowel de neus als de longen tegelijkertijd aanpakt.” De eenmaal daagse pil is gericht op het afremmen van stoffen die de symptomen vast astma en hooikoorts veroorzaken.

Voor meer informatie over medicatie bij astma in combinatie met hooikoorts, kunnen astmapatiënten terecht bij hun huisarts. Verder is het goed om de onderstaande dingen in gedachte te houden met betrekking tot hooikoorts:

  • Als je nog niet weet voor welke pollen je allergisch bent, laat de huisarts dan een test uitvoeren
  • Zet geen planten of bloemen in huis die allergenen verspreiden
  • Ga ’s ochtends vroeg naar buiten of na een regenbui
  • Lucht het huis ’s ochtends, hou ’s middags ramen en deuren gesloten
  • Verricht geen lichamelijk zware taken op dagen met veel pollen
  • Let op in de auto: Via het ventilatiesysteem komen pollen ook bij de auto naar binnen. Maak daarom met voorkeur gebruik van airco
  • Voorkom de bloei van planten die pollen verspreiden rondom het huis
  • Droog kleding niet buiten, pollen gaan zich hier aan hechten
  • Douche voordat je gaat slapen om tijdens je slaap zoveel mogelijk allergeenvrij te zijn
bron: Blikopnieuws