Oplossingen voor Dierenallergie

Mensen met een allergie voor dieren reageren allergisch op het haar, speeksel of urine van (huis)dieren. Hierbij zijn allergieën voor honden en katten het meest voorkomend, maar andere dieren zoals ratten, muizen, paarden en vogels kunnen eveneens een allergische reactie oproepen. Het resultaat van de allergische reactie zijn symptomen van hooikoorts, astma, of huiduitslag. Voor meer informatie, zie dierenallergie.

 

Preventieve maatregelen

 

Als er een allergie bestaat voor een of meerdere huisdieren, dan is het ten zeerste aan te raden het betreffende huisdier niet in huis te nemen. Als u er toch voor kiest een huisdier in huis te nemen (of het allergeen om andere redenen in uw omgeving aanwezig is), zijn er verschillende dingen die u kunt doen in uw omgeving om de effecten te verminderen. Allereerst kunt u een luchtreiniger inzetten om de lucht vrij te maken van allergenen. Door middel van ionisatie of filters worden allergenen uit de lucht gefilterd die ervoor zorgen dat u gerust adem kunt halen.

 

Het is aan te raden om zo min mogelijk oppervlaktes in huis te hebben waar het allergeen makkelijk in achterblijft. Daarnaast heeft met name uw bed goede bescherming nodig tegen allergenen. Gebruik daarom allergievrij beddengoed en allergievrije hoezen.

Vervolgens is het belangrijk om een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter te gebruiken om vloeren zo allergeenvrij mogelijk te houden. Wat ook goed is om te weten is dat niet alleen de omgeving, maar ook het huisdier zelf behandeld kan worden om zo min mogelijk allergenen af te staan.


Geneesmiddelen

Het kan zijn dat u alsnog in een situatie terecht komt waarbij u last krijgt van de symptomen van dierenallergie. Bijvoorbeeld wanneer u op bezoek gaat bij mensen die een huisdier hebben waar u allergisch voor bent. Voor dit soort situaties zijn er medicijnen verkrijgbaar die de allergische reactie tegengaan. Dit zijn medicijnen met antihistamine, deze gaan het vrijkomen van histamine tegen (histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de irritatie). Drie soorten van deze medicijnen zijn Claritine, Reactine en Allerfre. Deze maken u een dag allergievrij!