Oplossingen voor Huisstofmijtallergie

Bij een huisstofmijtallergie is er sprake van een allergie die reageert op de uitwerpselen van huisstofmijten. Dit allergeen bestaat als kleine stofdeeltjes die door de lucht zweven. Zodra deze ingeademd worden door een gevoelig persoon veroorzaakt dit allergeen klachten die overeen komen met hooikoorts of astma: Jeukende neus en ogen, niezen, benauwdheid of kortademigheid. Voor meer informatie over de huismijtallergie verwijzen wij u door naar onze huisstofmijtallergie informatie pagina.

 

Preventieve maatregelen

Net als voor de meeste andere allergieën is voorkomen beter dan genezen. Als u of iemand in uw directe omgeving last heeft van huisstofmijtallergie, zijn er een aantal preventieve maatregelen die u kunt nemen om de effecten te verminderen. Een van de eerste plaatsen waar een dergelijke allergie aangepakt moet worden, is de slaapkamer. Dit komt doordat mensen een groot deel van de dag doorbrengen in de slaapkamer. Tevens levert een allergische reactie hier potentieel de grootste problemen op, mede doordat naast de reguliere symptomen slaapgebrek ook een rol kan gaan spelen.

 

Om huisstofmijt aan te pakken in de slaapkamer kunt u beginnen met een allergievrij hoofdkussen en allergievrij dekbed. Indien u op reis gaat (of om een andere reden niet thuis slaapt) kunt u gebruik maken van speciale hoezen die hetzelfde effect hebben. Deze hoezen zijn verkrijgbaar voor het kussen, dekbed en voor het matras. Normaal gesproken is het bed de favoriete plek voor een huismijt om zich te nestelen, maar met dit beddengoed wordt het de laatste plek waar de huismijt wil zijn.

Verder kunt u op uw slaapkamer en op andere kamers waar u zich grote delen van de dag bevindt gebruik maken van een luchtreiniger. Een luchtreiniger filtert allergenen zoals die van huisstofmijt en pollen (hooikoorts) uit de lucht. In plaats van een luchtreiniger is het ook mogelijk om een luchtontvochtiger te gebruiken. Deze pakt geen bestaande deeltjes (allergenen) in de lucht aan, maar pakt de bron aan van de allergenen aan: De Huisstofmijt.

Huisstofmijten leven het best in vochtige omgevingen en door de luchtvochtigheid flink omlaag te brengen, verkleint u de huisstofmijtpopulatie.

 

Geneesmiddelen

Omdat contact met de huisstofmijt voor de volle 100% vermijden niet altijd haalbaar zal zijn, is het raadzaam om ook enkele geneesmiddelen bij de hand te hebben. Deze kunt u dan gebruiken om de symptomen te bestrijden op het moment dat u last heeft van een allergische reactie. Het gaat hierbij dan om een vorm van antihistamine. Indien de klachten zich beperken tot de neus, kunt u gebruik maken van een neusspray zoals Prevalin of Otrivin Azelastine.Prevalin Oogdruppels

 

Een andere mogelijkheid bij neusklachten is het inzetten van lichttherapie. Medisana heeft een klein apparaat ontwikkeld genaamd de Medinose, die door middel van rood licht het neusslijmvlies minder vatbaar maakt voor allergenen. Als de klachten zich juist beperken tot de ogen, kunt u gebruik maken van oogdruppels. Voor klachten in de keel of een combinatie van oog- en neusklachten kunt u gebruik maken van tabletten met antihistamine. Voorbeelden hiervan zijn Claritine en Reactine.

 

 

Andere producten die u kunnen helpen bij een huisstofmijtallergie: