Voor insectenallergie

Bij een insectenallergie bestaat er een allergie voor het gif wat insecten uitscheiden bij het steken van iets of iemand. Bij een allergische reactie op een wespensteek of bijensteek ontstaat er roodheid, uitslag en blaasjes rondom de plek waar u bent gestoken. Andere symptomen zijn braken, diaree, duizeligheid, buitengewoon hoge hartslag en bewusteloosheid. Indien met name de laatste symptomen zich voordoen, is het belangrijk dat u zo snel mogelijk hulp zoekt. Voor meer informatie kunt u insectenallergie raadplegen.

 

Preventieve maatregelen

Als u weet dat u allergisch bent voor insecten steken, is het belangrijk dat u zoveel mogelijk probeert te voorkomen dat u gestoken wordt. Allereerst dient u zomers losse en voor insecten uitdagende (zwarte of bloemige) kleding te vermijden. Let verder op met drinken uit blikjes, hierbij loopt u het risico een insect in uw keel te krijgen.

Om insecten uit uw buurt te houden kunt u gebruik maken van verschillende sprays. Zo is er een ByeBites wespen spray om wespen te verjagen. Eenzelfde soort spray is verkrijgbaar tegen teken, en ook is er een middel tegen muggen.

 

Geneesmiddelen

Mocht u toch zijn gestoken door een insect en er treden zwellingen en roodheid op, dan kunt u deze symptomen verminderen door het innemen van een tablet met antihistamine. Geneesmiddelen met antihistamine zijn onder andere Claritine, Reactine en Allerfre. Mocht u ernstige symptomen ervaren, zoek dan zo snel mogelijk hulp.

Ook als u geen symptomen ervaart en niet allergisch bent voor insectensteken, zijn deze erg vervelend. Om de gevolgen te verminderen kunt u gebruik maken van een gifzuiger. Deze verwijdert een groot deel van het gif uit de wond.CarePlus Gifzuiger