Oplossingen voor voedselallergie

Bij een voedselallergie zorgen bepaalde stoffen (allergenen) in één of meerdere soorten voedsel voor een reactie van het immuunsysteem. Het eten dat een dergelijke reactie uit kan lokken bestaat voornamelijk uit: Pinda’s, noten, melk, ei, vis, en tarwe. Meer informatie vindt u in het artikel schadelijke ingrediënten bij voedselallergie. De symptomen van een voedselallergie zijn voornamelijk opgezwollen of jeukend gezicht, lippen, tong, of oogleden; braken, diaree, een vastzittende of lopende neus, astma, of in ernstige gevallen anafylaxie (shock). Voor meer informatie over de gevolgen en tips en geneesmiddelen bij voedselallergie kunt u het artikel voedselallergie raadplegen.

 

Preventieve maatregelen

Bij eten is het in principe relatief simpel om contact met het allergeen te vermijden. Wel kan het moeilijk zijn om te ontdekken welk voedsel precies de allergeen bevat. Het is daarom belangrijk dat u bij een allergische reactie door een huisarts een test (bloedanalyse of huiddtest) laat uitvoeren. Ook kan het helpen om een voedseldagboek bij te houden en daarin te omschrijven wanneer welke klachten ervaren werden. Als u zelf bepaalde soorten voedsel uit uw dieet gaat knippen omdat u een vermoeden heeft ergens allergisch voor te zijn, zou het kunnen dat u onterecht bepaalde voedingsstoffen misloopt. Zodra de uitslag van de test bekend is, kunt u samen met uw huisarts overleggen welk voedsel u dient te vermijden.

 

Geneesmiddelen

Het kan uiteraard voorkomen dat u toch in contact komt met een allergeen, bijvoorbeeld bij eten in een restaurant. Voor dit soort gevallen zijn er geneesmiddelen verkrijgbaar die u kunnen helpen de symptomen te bestrijden. Om lichte symptomen (jeukende ogen, keel en neus) te bestrijden, kunt u gebruik maken van een antihistamine. Voor zwaardere klachten dient u uw huisarts te raadplegen.