Glutenvrij brood

Luciënne Verwijs, 20 augustus 2007

Het recept voor glutenvrij brood dat ik momenteel gebruik is losjes gebaseerd op het basisrecept glutenvrij volkorenbrood van Vreni de Jong. Met een paar wijzigingen ter vereenvoudiging is het dit recept geworden.

 

Benodigdheden

  • Grote beslagkom van Tupperware met deksel
  • Drie plaatstalen bakvormen voor brood, dun besmeerd met olie en bekleed met ovenpapier
  • Mixer, spatel
  • Oven met kookwekker

Ingrediënten voor drie broden

  • 750 gram maismeel (5 kg verpakking Eko)
  • 600 gram boekweitmeel (5 kg verpakking Eko)
  • 1,5 liter lauwwarm water
  • 9 afgestreken theelepels zout
  • 12 theelepels citroensap
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 15 gram gist in 1,5 dl koud water

Alle ingredienten in de grote beslagkom doen en met de mixer kneden tot een soepel deeg. Deksel op de beslagkom doen en minstens een uur laten staan.

Brooddeeg in de met papier bekleedde vormen gieten en op het rooster in het midden van de oven zetten.

Oven nu pas aanzetten op 100 graden Celsius

Na 15 minuten oven op 190 graden Celsius zetten en nog 40 minuten bakken

Warme broden meteen uit de vormen halen in verband met roestvorming en de vormen laten afkoelen.

Ovenpapier voorzichtig van de broden halen en bewaren voor de volgende keer.

Broden op een rooster laten afkoelen en in de koelkast bewaren.

Tip: Voor gebruik snijden en grillen zodat het nog beter verteerbaar is en minder kruimelt.

 

Variaties

  • Rozijnen, krenten, noten, pitten
  • Olijven en kruiden.
  • Citroenmarmelade of simaasappelmarmelade i.p.v. suiker.
  • Rietsuikerklontjes voor suikerbrood.