Pepernoten: glutenvrij, sojavrij, koemelk/lactose vrij, bietsuikervrij en toch lekker!

Luciënne Verwijs, februari 2002

Feestdagen met een allergie in de familie, speciaal bij kinderen, is niet altijd even makkelijk. Als Sinterklaas op school komt en de Pieten strooien is het niet leuk als jouw kinderen aan de kant moet zitten. Laat ze dus lekker meezoeken, maar geef ze na afloop hun eigen zakje pepernoten.


Let op bij ernstige glutenallergieën: het is beter om dan even de handen te wassen voordat ze gaan eten!

 

De ingrediënten voor deze speciale pepernoten:
  • 75 gram boekweitmeel (Koopmans)
  • 75 gram wheatex (Natuproducts)
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 50 gram frituurvet (Natufood)

Opmerking: Het genoemde frituurvet van Natufood kunnen wij niet meer vinden in de winkel en gebruiken inmiddels Bio Palmaline van Faam Uithoorn uit Wolvega. Meng het boekweitmeel, de wheatex en de rietsuiker door elkaar. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng deze door elkaar. Laat het frituurvet smelten en meng dit door de rest. Voeg daarna zoveel water toe tot je een soepel deeg kunt kneden. Maak (samen met je kinderen) er kleine bolletjes van en bak ze op 180 graden tot ze bruin zijn. Dit hangt erg af van de grootte van de pepernoten, maar bij ons is het ongeveer 15-20 minuten. Even opletten dus! NB: Past dit nog niet binnen je dieet, overweeg dan het volgende: de meelsoorten zijn te vervangen door andere, rietsuiker is te vervangen door stroop (appel-, appel/peren- of rijststroop). Het kan ook zonder gember of nootmuskaat.