Kruidenbrood met lentebokbier

Maartje van Velhoven, 22 juni 2007

Ik ben Maartje en ik heb een notenallergie, mijn oudste zoontje een koemelkeiwit- en een kippeneiwitallergie en mijn jongste zoontje een koemelkeiwit- en een soja-allergie en waarschijnlijk ook een kippeneiweitallergie. Ik merkte dat het soms best lastig is om een maaltijd op tafel te zetten die iedereen mag eten, zeker als je geen uren in de keuken wilt staan. Daarom ben ik de gerechten die ik klaarmaak aan het verzamelen op een website, zodat ook andere mensen met hetzelfde probleem van mijn recepten gebruik kunnen maken.

 

De ingrediënten van onderstaand recept is zoveel mogelijk gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek omdat de meeste mensen daar boodschappen doen. Mijn recepten zijn zeker geen professionele kookkunststukjes maar vooral resultaten van eigen ideeën en creativiteit. Ik hoop van harte dat degenen die gebruik maken van mijn recepten de vrijheid nemen om de recepten aan te passen aan hun eigen smaak. Naast mijn bijdrage hier op allergieplein vind je veel meer van mijn recepten op Gebakken Lucht.

 

Ingrediënten voor 1 brood

  • 500 g gebuild meel of bloem
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 2 el suiker
  • 2 el olie
  • 3 dl lentebokbier
  • 2 bosuitjes
  • verse en/of gedroogde kruiden naar smaak

Bereidingswijze

Snijd de bosuitjes in ringetjes. Snijd, indien nodig, de verse kruiden fijn.

Meng in een grote kom het meel met het bakpoeder, het zout en de suiker. Roer hier de ringetjes bosui en de verse en/of gedroogde kruiden door.

Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet hier de olie en het bier in. Kneed alles tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het brood in een op 175°C voorverwarmde oven in ca. 40 minuten gaar.

Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je tegen de onderkant klopt.

Dit recept en ander brood en gebak vis en zonder melk, ei, soja, en noten vind je op Gebakken Lucht.