Aardappel-zalm quiche

Luciënne Verwijs, juli 2007

Al een tijdje geleden heeft “De Nieuwe Band” potjes hartig broodbeleg op de markt gebracht. Het is een biologisch en vegetarisch product op basis van zonnebloempitten en verkrijgbaar bij meerdere biologische winkels. “Spread” heet het product en het is er in verschillende smaken. Bij ons zijn basilicum en bieslook passend in het dieet en daardoor in gebruik. Maar, zoals op het etiket staat, het potje moet binnen enkele dagen geconsumeerd worden. Anders, dat staat niet op het etiket, maar kan ik u uit ervaring vertellen, schimmelt de spread.

Dat is natuurlijk jammer, dus kocht ik een paar maanden geen spread. Maar zoveel variatie aan broodbeleg hebben we nu ook weer niet, dus maar weer eens potjes gekocht. Sindsdien gebruik ik spread wel eens in een gerecht in plaats van room. Kook ik koemelk- en soyavrij en toch romig en de schimmel krijgt geen kans.

 

Aardappel-zalmquiche

  • Ongeveer 4 aardappelen per persoon.
  • Ongeveer 150 gram gerookte zalm
  • 1 ui
  • Dillegroen
  • 4 eieren
  • 1/3 potje spread
  • Rijstdrink
  • Olie of boter volgens dieet

Schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes. Kook de aardappelen 10 minuten en giet ze af.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de ui in dunne ringen. Giet de rijstdrink in het potje en roer de spread goed door de rijstdrink.

Klop de eieren los in een kommetje. Vet een ovenschaal in met olie of boter.

Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem van de schaal. Leg hierop plakjes zalm en uiringen en bestrooi met dille. Herhaal dit nog een keer: aardappelen, zalm, ui en dille en eindig met aardappelschijfjes.

Giet de rijstdrink met de spread over de aardappelen en daarna de losgeklopte eieren. Bestrijk met een kwastje even alle aardappelen met ei/rijstdrink/spread.

Bak de quiche ongeveer 30 minuten in het midden van de oven.