Risotto met geroosterde knoflook en geroosterde bospeen

Maartje van Velhoven, 22 juni 2007

Ik ben Maartje en ik heb een notenallergie, mijn oudste zoontje een koemelkeiwit- en een kippeneiwitallergie en mijn jongste zoontje een koemelkeiwit- en een soja-allergie en waarschijnlijk ook een kippeneiweitallergie. Ik merkte dat het soms best lastig is om een maaltijd op tafel te zetten die iedereen mag eten, zeker als je geen uren in de keuken wilt staan. Daarom ben ik de gerechten die ik klaarmaak aan het verzamelen op een website, zodat ook andere mensen met hetzelfde probleem van mijn recepten gebruik kunnen maken.

De ingrediënten van onderstaand recept is zoveel mogelijk gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek omdat de meeste mensen daar boodschappen doen. Mijn recepten zijn zeker geen professionele kookkunststukjes maar vooral resultaten van eigen ideeën en creativiteit. Ik hoop van harte dat degenen die gebruik maken van mijn recepten de vrijheid nemen om de recepten aan te passen aan hun eigen smaak. Naast mijn bijdrage hier op allergieplein vind je veel meer van mijn recepten op Gebakken Lucht.

 

Ingrediënten voor 2 a 3 personen

  • 400 g bospeen
  • 1 bol knoflook
  • 200 g risottorijst
  • 2 bosuitjes
  • zout, peper
  • olijfolie
  • ca. 7½ dl water

Bereidingswijze

Maak de bospeen schoon en snijd ze in stukjes van ca. 3 cm. Doe de bospeen in een ingevette ovenschaal en verdeel er nog wat olie over zodat de bospeen aan alle kanten met olie bedekt is. Strooi peper en zout naar smaak over de bospeen en rooster de bospeen ca. 40 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven.

Rooster de bol knoflook in zijn geheel ca. 20 minuten in een op 150°C voorverwarmde oven.

Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Verhit olijfolie in een ruime pan. Bak hierin de risottorijst tot de korrels glazig zijn. Schenk vervolgens in gedeelten het water bij de rijst. Voeg pas weer een nieuwe hoeveelheid water toe wanneer de vorige hoeveelheid door de rijst is opgenomen.

Knijp, wanneer de rijst gaar is, de teentjes geroosterde knoflook erboven uit. Roer de bospeen en de bosuitjes door de rijst en breng de rijst op smaak met zout en peper.

 

Dit recept en andere vegetarische gerechten zonder melk, ei, soja, en noten vind je op Gebakken Lucht.