Oplossingen voor Hooikoorts

Hooikoorts wordt veroorzaakt door het stuifmeel van verschillende grassen en bomen dat door de lucht zweeft, beter bekend als pollen. De stof in het stuifmeel van de grassen en bomen wordt een allergeen genoemd. Als de pollen worden ingeademd door een persoon gevoelig voor hooikoorts, veroorzaakt dit klachten typisch voor hooikoorts: Jeukende neus en ogen, niezen, hoofdpijn, kriebelhoest en vermoeidheid. Voor meer informatie over hooikoorts verwijzen wij u door naar onze informatie pagina over hooikoorts.

 

Preventieve maatregelen

Bij een allergie is voorkomen over het algemeen beter dan genezen, dit geldt ook in het geval van hooikoorts. Doordat u geen invloed heeft op de hoeveelheid allergenen buiten, is het belangrijk dat er binnenshuis zo min mogelijk allergenen aanwezig zijn. Op die manier kunt u tijdens de piekperiodes contact met het allergeen vermijden. Om allergenen te verwijderen uit de lucht in huis, kunt u een luchtreiniger inzetten. De luchtreiniger haalt de pollendeeltjes uit de lucht door middel van verschillende filters.

 

 

 

De tweede stap is om allergenen van de vloer te verwijderen. Dit kan het best worden gedaan door middel van een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter. Uiteindelijk is het dan nog zaak om te voorkomen dat nieuwe allergenen, pollen dus, naar binnen waaien. Dit kan gedaan worden met een pollenhor. De pollenhor is voornamelijk bedoelt om een raam op uw slaapkamer open te kunnen zetten tijdens de slaap.

Het blijft dus belangrijk om ook met gebruik van de pollenhor het huis regelmatig schoon te maken met een HEPA gefilterde stofzuiger, en de lucht te filteren met een luchtreiniger.

 

Geneesmiddelen

 

Dat contact met het allergeen niet altijd te vermijden is, is vrij logisch bij hooikoorts. Daarom zijn er ook een groot aantal geneesmiddelen en andere producten verkrijgbaar die helpen met het bestrijden van de symptomen van hooikoorts. Als u alleen klachten ervaart bij de neus, kunt u gebruik maken van een neusspray zoals Prevalin. Een alternatief voor neusspray is het gebruik van lichttherapie. De Medinose van Medisana werkt met rood licht dat de gevoeligheid van het neusslijmvlies verlaagt. Voor klachten die zich beperken tot de ogen kunnen oogdruppels ingezet worden.


Als uw klachten zich in meerdere gebieden voordoen, kunt u gebruik maken van tabletten met een antihistamine, zoals Claritine en Reactine. Deze bestrijden de symptomen in meerdere gebieden tegelijk.

 


Andere producten die u kunnen helpen bij hooikoorts: