Wat is Hooikoorts?

 

Hooikoorts is een allergie voor voornamelijk stuifmeel in de vorm van pollen van gras, planten en bomen die door de lucht verspreid worden. Het is een vorm van allergische rinitis die voornamelijk van mei tot en met juni voorkomt. Het moment en de hevigheid van de reactie wordt sterk beïnvloed door het weer: Bij warm en droog weer waaien de pollen makkelijk door de lucht, terwijl bij koel en vochtig weer de pollen voor een groot deel aan de grond blijven.

 

Hooikoorts
Wat zijn de klachten bij hooikoorts en hoe ontstaan ze?

Zodra een allergeen wordt geïnhaleerd door iemand gevoelig voor hooikoorts, volgt er een allergische reactie waardoor de patiënt kan gaan niezen en last kan krijgen van onder andere een jeukende en verstopte neus, tranende, jeukende en rode ogen, hoofdpijn, kriebelhoest en vermoeidheid. Deze verschijnselen worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem agressief reageert op een eigenlijk onschuldige stof, waarbij histamine vrijkomt. Dit heeft tot gevolg dat delen van de neus en ogen gaan irriteren.

 

 

 

 

Bij wie komt hooikoorts voor?

Hooikoorts is een allergie en wordt daardoor langzaam opgebouwd als de persoon voor langere tijd wordt blootgesteld aan het allergeen. Hooikoorts komt daardoor weinig voor bij jonge kinderen, maar de eerste verschijnselen van hooikoorts beginnen meestal wel gedurende de eerste 25 levensjaren.

 

Hooikoorts tips & geneesmiddelen tegen hooikoorts

Wat te doen tegen hooikoorts? Hooikoorts kan, net als de meeste allergieën, niet genezen worden. Wel kunnen uiteraard de symptomen van hooikoorts worden bestrijd. Doorgaans is het eerste medicijn wat wordt voorgeschreven een antihistamine. Dit medicijn bestrijdt het vrijkomen van histamine bij de allergische reactie, waardoor de jeuk en het opzwellen van neus, keel en ogen verdwijnt. De meeste antihistamine medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, maar als de klachten zich alleen voordoen bij de neus kan er ook gebruik gemaakt worden van een neusspray. Indien de allergische reactie als zeer zwaar wordt ervaren, kan door het innemen van ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) de irritatie verder worden afgenomen. Bij gebruik voor langere tijd kunnen de corticosteroïden echter nadelige bijwerkingen hebben voor de gezondheid, dus deze medicijnen dienen slechts voor korte periodes te worden ingenomen.

 

Zoals de meeste allergieën is de beste genezing voor hooikoorts contact met de allergenen te ontwijken. Hoewel het volledig vermijden van contact bijna onmogelijk is, zijn er wel enkele dingen die u kunt doen om de blootstelling aan de allergenen te verlagen. Zo is het aan te raden om gedurende het pollenseizoen ramen en deuren gesloten te houden, kleding niet buiten te hangen om te drogen, en op warme en droge dagen proberen zoveel mogelijk binnen te blijven. Verder kunt u een hooikoorts verwachting of kalender raadplegen om te bekijken hoe hoog het aantal pollen op dit moment en in de nabije toekomst is.